Succesvolle marketingcampagne opzetten? Volg deze 9 stappen

Het opzetten van een geslaagde marketingcampagne draait niet alleen om een slimme strategie; de echte kracht zit hem in de uitwerking en de keuze van de juiste middelen. Hoe breng je jouw campagne effectief tot leven en hoe bereik je jouw doelgroep? In dit blog lees je over verschillende soorten campagnes, én geven we 9 stappen die je kunt volgen om jouw marketing campagne succesvol te laten zijn.

kosten bespreken media adviseur

Wat is een marketingcampagne?

Wil je jouw verkoop verhogen, je imago opvijzelen, meer potentiële klanten aantrekken of de bekendheid van je product vergroten? De sleutel ligt in het opzetten van een doordachte marketingcampagne. Een goede campagne is een gestructureerd plan waarin je je marketingactiviteiten vastlegt. Hierbij worden cruciale elementen, zoals de doelgroep, de kernboodschap, het tijdspad, budget, doelstellingen en meetmethoden voor resultaten in kaart gebracht. Ook identificeer je de verschillende kanalen die je doelgroep actief gebruikt, zodat je effectief met je potentiële klanten kunt communiceren. Zo zorgt het opzetten van een goed uitgedachte marketing campagne voor maximale impact op de markt.

Soorten campagnes

marketingcampagne

Awareness campagnes

Een awareness campagne is bedoeld om mensen kennis te laten maken met een product, dienst of merk. Het doel van een awareness campagne is zorgen dat zoveel mogelijk mensen het zien en herkennen ofwel de naamsbekendheid vergroten. Hiervoor kun je online banners gebruiken, advertenties op tv en radio, berichten op sociale media en advertenties in kranten of tijdschriften.

Stel, je hebt een nieuw soort zeep. Dan kun je een advertentie op tv laten zien tijdens populaire programma’s. Nadat mensen van de zeep hebben gehoord, is het niet meteen de bedoeling dat je het hard verkoopt. Eerst volgt een opvolging. Hierbij hou je contact met geïnteresseerde mensen, bijvoorbeeld door ze e-mails te sturen met meer info. Ook kun je ze opnieuw online advertenties laten zien. Zo blijft jouw zeep in hun gedachten.

Activatie campagnes

Met een activatie campagne zorg je ervoor dat klanten het door hen gekochte product daadwerkelijk gaan gebruiken. E-mailmarketing is hier een effectief middel voor. Het belangrijkste doel van deze marketingcampagne is niet alleen het stimuleren van productgebruik, maar ook het krijgen van klantloyaliteit. Hierdoor zijn klanten eerder geneigd hun contracten te verlengen, terug te keren voor vervangende producten of andere items aan te schaffen.

Persoonlijke benadering, zoals een telefoontje, zorgt ervoor dat de betrokkenheid wordt verhoogd. Een klant die namelijk persoonlijk benaderd wordt, voelt zich vaak meer gewaardeerd en is daardoor sneller geneigd tot actie over te gaan. Bij het uitwerken van een activatiecampagne kun je denken aan het sturen van stapsgewijze instructievideo’s over het gebruik van het product via e-mail, of het aanbieden van speciale kortingen op aanvullende of vervangende producten voor trouwe klanten.

Cross selling marketingcampagne

Met behulp van een cross selling campagne maken bedrijven hun bestaande klanten waardevoller. Het idee is simpel: bied producten aan die gerelateerd zijn aan eerdere aankopen. Wanneer een klant meerdere producten bezit, wordt de band met het bedrijf sterker en voeg je waarde toe aan de klantbeleving.

Bij het uitwerken van zo’n cross selling campagne kun je gebruik maken van gepersonaliseerde e-mail aanbiedingen. Stel dat een klant onlangs een laptop heeft gekocht, stuur dan een e-mail met een aanbieding voor een bijpassende laptoptas of software. Door relevant te blijven in de suggesties, bouw je verder aan een vertrouwensband en stimuleer je additionele verkopen.

succesvol voorbeeld

Retentiecampagne

Het verhogen van klantloyaliteit en het stimuleren van herhaalaankopen is belangrijk voor het succes van een bedrijf. Een retentiecampagne draagt hieraan bij. Het doel van zo’n marketingcampagne is niet alleen om bestaande klanten te behouden, maar om van deze bestaande klanten ambassadeurs te maken die nieuwe klanten aantrekken.

Wanneer een contract op het punt staat af te lopen, zorg je dat deze verlengd wordt. Als een product zijn einde nadert in de levenscyclus of er een opvolger klaarstaat, moet dit effectief gecommuniceerd worden naar de klant. E-mail en telemarketing zijn effectieve kanalen voor deze directe communicatie.

Het is van belang om continu onder de aandacht te blijven bij de klant. Dit bereik je met gerichte reclame op radio, tv en online platforms zoals sociale media, waarbij de boodschap specifiek wordt aangepast aan deze retentiefase.

Stappen om een effectieve marketingcampagne op te zetten

1. Doelstellingen bepalen

Elk project begint met een duidelijk doel voor ogen. Wat is de huidige situatie en waar willen we naartoe? Wat is de rol van marketing hierin? Het opstellen van ‘slimme doelstellingen’ helpen dit beeld te schetsen. Met onder andere online data, stakeholder interviews, KPI’s en een SWOT-analyse maak je jouw doelen SMART: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden.

2. Doelgroep identificeren

Hier duik je dieper in je klantendemografie. Je moet weten waar ze online tijd doorbrengen, welke problemen je voor hen kunt oplossen en hoe ze over jouw product of dienst denken. Gebruik marktonderzoek, enquêtes of focusgroepen om dit gedetailleerde inzicht te krijgen.

3. Boodschap formuleren

Een effectieve boodschap formuleer je door antwoord te geven op een aantal vragen. Welke diensten bied je aan en waarom doe je de dingen die je doet? Wie is die ideale klant? Wat zijn de problemen of ambities van jouw doelgroep? Misschien wel de belangrijkste en logische vervolgvraag is dan: welke oplossing bied jij? Tot slot laat je vol trots zien wat jouw dienst of product uniek maakt. Bundel de antwoorden op de vragen in jouw overtuigende boodschap.

Voorbeeld:

Bij [bedrijfsnaam] streven we ernaar om [specifieke diensten] aan te bieden, gedreven door onze passie voor [jouw ‘waarom’]. Onze ideale klant is de vooruitstrevende ondernemer die geconfronteerd wordt met de uitdagingen van [specifieke problemen/ambities]. Ons antwoord op deze uitdagingen? Een [jouw oplossing] die niet alleen functioneel is, maar ook esthetisch aantrekkelijk. Wat ons onderscheidt, is onze [unieke eigenschap], waardoor elk project niet alleen uitmuntend is in design, maar ook in integriteit.

4. Budget vaststellen

Afhankelijk van de omvang en het bereik van je campagne, stel je een budget vast dat alle facetten dekt: van creatie en productie tot distributie en analyse. Wees realistisch over wat elke stap zal en mag kosten. Een marketingcampagne op televisie is een stuk duurder dan een marketingcampagne op sociale media. De impact tussen die twee is ook anders, want tv is een massamedium.

5. Kanaalkeuze vaststellen

Niet elk kanaal is geschikt voor elk merk of boodschap. Kies verschillende kanalen waarvan je weet dat je doelgroep er actief op is om je potentiële klant zo goed mogelijk te kunnen bereiken. Overweeg ook de kosten, het bereik en de engagementmogelijkheden van elk kanaal. Heb je een visueel rijke boodschap? Dan is een marketingcampagne op tv of een online videoplatform ideaal. Juist herhaling creëren? Dan is radio een geschikt middel. Door je bewust te zijn van de specifieke sterktes en het bereik van elk kanaal, ontwikkel je maximale impact van je boodschap.

6. Campagne vormgeven

Er zijn drie belangrijke pijlers die je moet volgen tijdens het vormgeven van een marketingcampagne. Zorg er allereerst voor dat de marketingcampagne origineel en relevant is én aansluit bij de wensen van jouw publiek.

Maak jouw marketingcampagne vervolgens zichtbaar. Verspreid de reclame over verschillende kanalen en momenten/tijdstippen om optimaal zichtbaar te zijn. Zo zijn er overdag meer radioluisteraars en in de avond meer tv-kijkers.

Tot slot is de overtuigingskracht van jouw marketingcampagne cruciaal. Jouw marketingcampagne kan overal zichtbaar zijn, maar wanneer actie uitblijft levert het niet het gewenste resultaat op. Maak daarom gebruik van een duidelijke call to action. Dit kun je doen door een knop toe te voegen met een duidelijke boodschap die leidt tot conversie.

 

7. Testen en optimaliseren

Lanceer je campagne eerst op kleine schaal. Dit geeft je de kans om te zien wat werkt en wat niet en geeft je een goed beeld van wat de resultaten van je campagne kunnen worden. Aan de hand van deze resultaten kun je je aanpak bijstellen voordat je op grotere schaal lanceert. Ook kun je deze inzichten gebruiken voor toekomstige campagnes.

8. Bouw relaties op

Relatieopbouw in marketing draait om het smeden van waardevolle verbindingen met klanten. Het versterkt vertrouwen en stimuleert klantloyaliteit. Door consistent en transparant te communiceren, ontstaat een band, waarbij klanten zich gewaardeerd voelen. Deze persoonlijke benadering leidt tot relevantere communicatie en hogere klantwaarde. Sterke relaties transformeren tevreden klanten tot merkambassadeurs, waardoor organische groei en mond-tot-mondreclame wordt bevorderd.

9. Evalueren

Zodra jouw reeks marketingactiviteiten zijn afgerond, neem je de tijd om de resultaten te analyseren. Welke onderdelen van de marketingcampagne waren het meest effectief? Waar vielen de resultaten tegen? Door te leren van zowel successen als mislukkingen, kun je toekomstige marketing campagnes verfijnen en verbeteren.

Voorbeelden ter inspiratie

Elk jaar reikt Omroep Brabant de prijs voor de Beste Commercial uit, waarbij het Brabantse publiek de winnaars van de beste reclame bepaalt. Dit wordt gedaan in 3 categorieën: ‘Online’, ‘Televisie’, ‘Radio’. Bekijk de winnaar van de afgelopen jaren en doe inspiratie op voor jouw marketingcampagne.

Zet jouw eerste stap naar meer bereik

Via de kanalen van Omroep Brabant